Welkom bij Awen

De Negen, Nederlandse steencirkel op de Schaapshoeve

Al van jongs af aan ben ik nieuwsgierig naar mysterieuze plekken. Plekken die volgens de huidige wetenschap niet verklaard kunnen worden: hoe, wat, waarom? Een van die plekken die ik dolgraag wilde bezoeken, is Stonehenge. Nadat ik daar in 1991 voor het eerst was, wilde ik er nog meer meer bezoeken en onderzoeken. Op reizen door Groot-Brittannië, Ierland en Bretagne stonden de megalitische (megas is groot, lithos = steen) bouwwerken centraal op de routeplanning. Ook onze rijke Nederlandse geschiedenis werd niet vergeten. Denk maar aan de prachtige hunebedden in Drenthe en wist je dat er duizenden prehistorische grafheuvels in Nederland zijn?

Er zijn zo veel verschillende soorten: dolmen, tumulus, grafheuvels, hunebedden, cairns, menhirs, standing stones, stenen rijen, steencirkels. Sommige overlappen qua bouwstijl, andere zijn net weer anders. Ze kunnen duizenden jaren ouder zijn dan de piramides. Draagstenen of staande stenen van honderden kilo's tot dekstenen van wel veertigduizend kilogram. Ze zijn door verschillende volkeren gebouwd en door verschillende volkeren gedurende honderden of duizenden jaren in gebruik geweest. Gedecoreerd met rock art, zoals in de Boyne Valley en Gavriniz, of meestal niet. Uitgelijnd op de zon, de maan, de sterren of het omringende landschap.

Het zijn verwonderlijke plekken: hoe zijn ze gemaakt, waar zijn ze voor bedoeld? Het zijn niet alleen plekken waar overledenen begraven of gecremeerd worden. Dat is net zoiets als stellen dat een kerk alleen een begraafplaats is. Er ligt vaak wel een begraafplaats bij de kerk, maar in de kerk gebeurt nog veel meer: vieringen, huwelijken, doop, etc. De megalitische bouwwerken worden steeds vaker gezien als een tempel, een ceremoniële plek.

Op mijn reizen bleken het bijzondere en fijne plekken te zijn. Ik ervoer een verbinding met hemel en aarde, een deel uitmaken van het Grote Geheel, die me goed deed. Mijn man besloot dat het tijd werd voor een steencirkel op het weiland naast ons centrum voor persoonlijke groei en welzijn.

/ | \

Een Nederlandse steencirkel

We gingen op een jarenlange speurtocht naar grote stenen. Want waar vind je in moerassig en zanderig Nederland grote stenen? De reis ging van Drenthe naar Zuid-Limburg, over de grens naar Duitsland. Uiteindelijk werd ons op onze thuisplek de Schaapshoeve de verbinding gebracht: we werden verwezen naar een steengroeve in de Achterhoek. Daar hadden ze grote stenen die uit de Nederlandse bodem opgekomen zijn.

Na een geweldige bijdrage van zo'n vijftig donateurs konden de stenen werkelijk gaan komen. We hebben in afstemming het midden van de steencirkel gewicheld. Daar omheen kwamen op een winterse dag eind november 2017 de negen stenen van de steencirkel, met als bonus de outlier die het geheel verankerde. De steencirkel heeft een doorsnede van negen meter en de stenen staan, net zoals o.a. in Carnac, met de laagste stenen in oosten en de hoogste stenen in het westen. De belangrijkste uitlijning hebben we gericht op de midwinter zonsopkomst. Het midden is gemarkeerd met een (platte) steen, zoals we in Ierland wel gezien hebben.

En wat heb jij in het weekend gedaan?
Oh, ik heb met mijn man een steencirkel aangelegd!

De volgende dag leek het alsof de steencirkel er altijd al gestaan had.
In de loop van de tijd kreeg de steencirkel de naam De Negen.

/ | \

De reis van de Negen

Soms maakt zelfs een steencirkel een reis. De Schaapshoeve moest verhuizen en steencirkel ging natuurlijk mee. We kregen een nieuwe plek aangeboden waar de stenen mochten wortelen. Daarna was het wachten op voldoende lang droog weer om de stenen te verhuizen zonder het land kapot te rijden.

Wederom in alle afstemming met het land en de hoeders, de stenen en de bomen, is in juni 2021 de steencirkel naar zijn volgende plek gereisd. De stenen staan daar goed. We zijn dankbaar.
 


Welkom in de Negen (2017, 42sec)

https://www.youtube.com/watch?v=tT_jClZeW34&feature=emb_logo

 


De uitlijning van de Negen

  1. Poortwachter; markeert met steen 9 de ingang op het noordoosten
  2. Lente/Herfst equinox: punt van zonsopkomst aan de horizon; dit punt ligt op het Oosten
  3. Winterzonnewende: punt van zonsopkomst aan de horizon; bij de boswal zie je nog een zgn. outlier steen; deze outlier markeert voor ons het belangrijkste punt in de steencirkel: de zonsopkomst bij de winterzonnewende
  4. Zuiden
  5. Winterzonnewende: punt van zonsondergang aan de horizon
  6. Lente/Herfst equinox: punt van zonsondergang aan de horizon; dit punt ligt op het Westen
  7. Zomerzonnewende: punt van zonsondergang aan de horizon
  8. Noorden
  9. Zomerzonnewende: punt van zonsopkomst aan de horizon;
    + Poortwachter; markeert met steen 1 de ingang op het noordoosten

Het centrum is gemarkeerd met een lage, platte steen.

Aan de rand van het bos ligt de outlier steen op de lijn van de midwinter zonsopkomst.

/ | \

Uitlijning van de Negen

Neem bij je volgende bezoek aan de Schaapshoeve een gratis steencirkel-ansichtkaart mee. Op de achterkant van de kaart vind je de uitlijning kort uitgelegd.
 


We organiseren activiteiten met de steencirkel, zoals een steencirkel dag of de zonnewende viering.

Verdere informatie over hoe je de steencirkel kunt bezoeken, vind je op de website van de Schaapshoeve.
 

CW/20200706+20210613


/ | \

spinsels

Iedereen verlicht in het labyrint

In het ntr programma 'Iedereen verlicht' reist presentator Narsingh Balwantsingh in zijn tuktuk door Nederland op zoek naar 'persoonlijke verhalen van mensen die…

Hoe oud is deze sering?

Vijfentwintig jaar oud, is ze, deze sering. Je vraagt je misschien af waarom ze dan niet groter is. Dat komt omdat ze de…

LiveWood & Magick Tools

Uit de eeuwenoude traditie van de Dusty Millers Wie is Dusty Miller? Je kunt Dusty Miller zien als een bomensjamaan die werkt met…

Midzomer met licht en donker

Veel oude vieringen, en vooral midzomervieringen, zetten het licht in het zonnetje. Voor mij is midzomer een punt waarop ik me juist ook…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

Reisbeschermsters

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In augustus 2020 schreef ik een reeksje over godinnen die beschermen…

Mind, brain, heart

"The Mind of God, the Brain of Man, the Heart of the Shaman" Is dat geen prachtige combinatie? Het is de titel van…

Kijken naar de bomen op je pad

Dit artikel over het verbreden van je blik op bomen schreef ik voor De natuur uw arts, het (online) tijdschrift van Stichting Natuurlijk…

Offertje, bedankje

Waar ik enorm van genoten heb ik Bretagne, waren de offertjes die je her en der kon vinden. Aan de voet van een…

Keep You Safe RuneScript

Dear Friend, Thank you for requesting a copy of our very special ‘Keep you Safe’ RuneScript. This Wyrd-Rune was designed by my father,…

Cormoran van St Michaels Mount

"Cormoran de Reus woonde met zijn vrouw Cormelian in Cornwall. Bij eb bracht hij wit graniet van het vasteland om het eiland te…

Dans uit mijn comfort zone

Af en toe moet je even uit je comfort zone. Voor mij was dat afgelopen zondag op de LabyrintWerk netwerkdag, waar we Dansen…

Het donker in de schijnwerpers

Dit artikel over de invloed van kunstlicht op het welzijn van mens en natuur schreef ik voor De natuur uw arts, het (online)…

Dansen om de meipaal

In oude verhalen wordt gesproken over het samenkomen van de godin van het land en de koning van de mensen. Mei Koningin, Mei…

Een kom van licht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de polariteiten uit het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) van Hank…

Jong of oud?

De ijskoude wind van vandaag maakte de aarde hard en koud. Terwijl ik een wandeling maakte, voelde ik tot op het bot dat…

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn…

Meester van herstelkracht

Heb jij enig idee wat een Spaanse aak is? Ik dacht meteen aan een boot, maar dat was het niet. De andere naam…

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Maria met drie handen

Een geliefde vriendin liet mij enige jaren geleden een icoon zien van Maria met drie handen. Geweldig vond ik haar! Sindsdien tel ik…

De oproep van de Dwaas

Onder het mom van vrijdag = freyja dag post ik elke vrijdag iets op instagram over godinnen. Op een regenachtige vrijdag vond ik…

Gewoon weten

Ken je dat? Dat gevoel dat je opeens iets weet. Echt heel diep van binnen iets heel zeker weet. Iets werkelijk weet zonder…

Schapen op de Schaapshoeve

De kogel is door de kerk: we hebben schapen! Er is ons ontelbaar vaak gevraagd waar de schapen op de Schaapshoeve zijn. Elke…

Zwijnenstal

Eerder deze week schreef ik over de heilige bron van Sancreed. Op een steenworp afstand ligt het plaatsje Sancreed. Het dankt haar naam…

Olijfboom als the Circle of Life

Lopend door Assisi (Italië) zag ik dit bronzen kunstwerk. De boomvorm trok me meteen aan, de woorden van de kunstenaar raakten me. Andrea…

TaxusDryade: boodschap over donker

Claudia Miller, de schoondochter van mijn leraar de bomensjamaan Dusty Miller 13th, gaf in juni 2020 een reeks facebook lezingen over verschillende dryades.…

Een reis van 1000 mijl begint met de eerste stap

 - Lao Tse