Welkom bij Awen

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een gammele omgekeerde pot aan de kust. Op een dag vist Mannetje Timpe Te een bot uit de zee. Het blijkt een betoverde prins te zijn, die Timpe Te vraagt om teruggegooid te worden. Mannetje Timpe Te, met zijn goede hart, doet dat. Prins of niet, een sprekende vis vang je niet, die laat je vrij. Als hij thuiskomt en zijn verhaal vertelt, zegt Ilsebil dat hij een beloning had moeten vragen. Timpe Te gaat terug en vraagt namens Ilsebil het botje om een beloning: "Mannetje, mannetje Timpe Te / botje, botje in de zee, / mijne vrouw die Ilsebil / wil niet zoals ik het wil." "Wat wil ze dan?" Ze wil een hutje. “Ga maar heen, het is er al,” zegt het botje.

Ilsebil blijft meer en meer verlangen en vragen: een huis, een slot, dan wil ze koning worden, keizer, paus. Elke keer vindt Mannetje Timpe Te het genoeg, maar elke keer wordt Ilsebil boos en dus gaat Timpe Te terug naar het botje met de volgende vraag. Bij elke vraag wordt de zee woester en woester, maar het botje geeft het gevraagde keer op keer: “Ga maar heen, het is er al” en “Ga maar heen, ze is het al.” Tenslotte stuurt Ilsebil haar man weer naar het botje: ze wil zijn zoals God. Het is de grootste storm ooit en botje zegt: “Ga maar heen, ze zit alweer in jullie oude potje.” En daar zitten ze nog tot op deze dag. 

Anti-sprookje... of niet?

Op internet wordt dit verhaal geanalyseerd als anti-sprookje (zonder ‘ze leefden nog lang en gelukkig’). Voor de visser is het leven voldoende. Ze hebben elkaar, hij heeft een hengel en de zee. De (heil)bot staat symbool voor geluk en overvloed. Ilsebil geeft de menselijke ontevredenheid en hebberigheid weer. Haar hoogmoed wordt afgestraft door de terugkeer naar het potje. Deze verklaring verrast me. Als kind las ik het einde anders. God is tevreden zonder al dat uiterlijke vertoon, God houdt van een omgekeerd gammel potje aan de zee, met een hengel en elkaar. Ilsebil moest dat dan wel nog leren, maar in mijn beleving was dat het hoogste en mooiste dat botje aan Mannetje Timpe Te en Vrouwtje Ilsebil kon geven: in vrede leven in hun potje aan de zee.

“Natuurlijk wilde je een steeds groter huis, dat is toch logisch met zo'n pispottige achtergrond. Logisch, ook, dat je achtereenvolgens koning, keizer, paus, God Zelf wilde worden. Je wilde geen macht, je wilde gewoon het hoogste wat je kon bedenken. Daar hoef je geen materialist voor te zijn; dat heet verlangen. Ik vond dat de hermelijnen mantel en de pauselijke mijter je goed stonden. God werd je niet. Waarom werd het botje zo boos toen je dat vroeg?” - uit ‘Ten grave: Ilsebil’ van Barber van de Pol


Ilsebil is een vorm van Elisabeth en betekent God is mijn overvloed. Waarom je zou moeten kiezen tussen tevreden zijn met wat je hebt en verlangen naar meer? Kan dat niet allebei, en tegelijkertijd? Vreugdevol in het nu en verwachtingsvol uitkijken naar meer kan zo maar nog meer vreugde, schoonheid en overvloed in je leven brengen. Vrouwe Overvloed doet het voor. Ga maar heen, je hebt het al; ga maar heen, je bent het al.

 

CW/jan24


Bronnen:
1. De oproep van Ilsebil, spinsel op Awen.nl, november 2018, CW
2. ‘Ten grave: Ilsebil’ van Barber van de Pol, uit De Gids, jaargang 166, 2003
3. Symboliek van de heilbot / bot
4. Afbeelding: Anton Pieck


/ | \

spinsels

Hoe de boterbloem ontstond

De vrek liep door het veld van de fairies en de fairies wilden van zijn goud. Je kunt immers niet zo maar door…

Voordat je morgen weer aan het werk gaat

De eerste maandag na de 12 heilige nachten is de dag dat veel mensen na de midwinter- en/of kerstperiode weer aan het werk…

LiveWood & Magick Tools

Uit de eeuwenoude traditie van de Dusty Millers Wie is Dusty Miller? Je kunt Dusty Miller zien als een bomensjamaan die werkt met…

Meester van herstelkracht

Heb jij enig idee wat een Spaanse aak is? Ik dacht meteen aan een boot, maar dat was het niet. De andere naam…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of…

Veegwagen

Gisteren had ik een sessie met Tony Christie, de Ierse heler en messenger of oneness. Ik wilde van het een en ander af…

Over transformeren gesproken

Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat er gebeurt als een rups de metamorfose naar vlinder doormaakt. Blijkbaar worden bijna alle lichaamsdelen van…

Over Vrouwe Holle: the Elder van Dusty Miller 13th

Waarom Holle, waarom Vlier? Mijn aandacht werd op een bijzondere manier door Holle getrokken. Een aantal jaren geleden ging ik op studiereis naar…

Transformatie van de vlier

Ik stop wel vaker voor bomen, zoals voor deze Vlier. Met het prachtige zonnetje erbij waren de kale takken indrukwekkend. Bijna niet voor…

Ginkgo: veerkrachtige overlever en symbool van hoop

Uit het lood geslagen en op zoek naar een momentje om tot rust te komen, liep ik het kasteelpark in en ging in…

Iedereen verlicht in het labyrint

In het ntr programma 'Iedereen verlicht' reist presentator Narsingh Balwantsingh in zijn tuktuk door Nederland op zoek naar 'persoonlijke verhalen van mensen die…

Mijn weg van rouw

'Het is oké' Omdat mijn vader een ernstig aneurysma had, besloot ik om de rouwvrouw opleiding te gaan volgen. Mijn vader voelde zich…

Lotsdagen

Onze voorouders vierden de overgang naar het nieuwe jaar met een periode van twaalf dagen en nachten. Het was een tijd van het…

Ode aan de Moeders

Moedernacht Ik kruip op jullie schoot en hef mijn glas Op mijn moeder Op mijn tantes Op mijn grootmoeders Op mijn oudtantes Op…

Wat staat er op jouw boodschappenlijstje?

Je hebt misschien al eens gelezen over het communicatieproces en dat daar een zender, een boodschap, ruis en een ontvanger in horen. Hoewel…

Om vardanam nama

Soms gebeurt er tussen de regels door iets dat onverwacht diep raakt. In een training over overvloed kwam de Indiase mantra om vardanam…

Maria met drie handen

Een geliefde vriendin liet mij enige jaren geleden een icoon zien van Maria met drie handen. Geweldig vond ik haar! Sindsdien tel ik…

Cadeautje: werkboek eenvoudig labyrint van touw

Licht en makkelijk Maak een eenvoudig labyrint van touw. Vier bollen in je rugzak en je kunt overal een labyrint uitrollen. Omdat er…

Waarom de kraai zwart is

of: Het verhaal van Regenboog Kraaieen verhaal van de Lenape Nation Lang geleden was de wereld warm en vredig, en alle dieren leefden…

Berkensamenzwering

Dank je wel, universum! Paulo Coehlo schreef in de Alchemist over het universum dat samenzweert om jou op je pad te ondersteunen. Afgelopen…

Drempelhoed(st)ers

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In juni van 2020 schreef ik een reeksje over drempelhoedsters. /…

Meidoorn, boom van de godin

In een eerdere post vertelde ik over de clootie trees (lapjes- of koortsbomen) die je vaak bij heilige plekken kunt vinden. Vaak zijn…

De drie zeven van Socrates

Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je…

de Zalm der Wijsheid

Ergens in het diepste en groenste woud dat je je kunt voorstellen, borrelde tussen enkele bemoste rotsen het puurste, zuiverste en helderste water…

Udense schrijft mee aan ‘Wegwijs in het labyrint’

Persbericht in het Udens Weekblad van 3 maart 2021 naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Wegwijs in het labyrint, een reisgids…

Zingen voor de Appelboom

Het verhaal gaat dat in Engeland al eeuwenlang in de winter liederen gezongen worden bij appelbomen. Op de Twaalfde Nacht (de twaalfde nacht…

Een reis van 1000 mijl begint met de eerste stap

 - Lao Tse