Welkom bij Awen

Cyclische beleving van tijd

Al eeuwen worden we in het Westen opgevoed met een lineair tijdsbesef. Je gaat van a naar b in een rechte lijn. Je stelt een doel, daar werk je naar toe. De geschiedenis begon op moment x met vertellen en gaat rechtlijnig vooruit naar de toekomst. Planten ontkiemen, groeien, sterven af. De maan wast, is vol, neemt af. De zon komt op, staat aan het zenit, gaat onder. Lente, zomer, herfst, winter. Je wordt geboren, je leeft, je gaat dood.

Ik vraag me af hoe onze verre voorouders naar tijd keken. Een speurtochtje langs tijdmeters als tastbaar spoor van hun blik op tijd brengt me via digitale klokken, mechanische klokken, waterklokken, zandlopers en zonnewijzers naar 3500 voor Christus. De bouwmeesters van die tijd berekenden de samenhang tussen hun megalithische bouwwerk en iets wat voor hun cultuur belangrijk was, bijvoorbeeld de zonsopkomst tijdens de midwinterzonnewende of een sterrenbeeld dat in een specifiek jaargetijde boven de horizon verscheen. Je zou hieruit af kunnen leiden dat het leven op aarde voor hen in directe verbinding stond met het heelal om hen heen.

Als je kijkt naar de wereld en het heelal om je heen, dan gaat de tijd niet van a naar b en dan is het klaar. De natuur en het heelal om ons heen laten zien dat tijd cyclisch is. Lente, zomer, herfst, winter, en lente. De zon komt op, staat aan het zenit, gaat onder, en komt op. De maan wast, is vol, neemt af, en wast. Dit cyclische ritme wordt al millennia in vele tradities weergegeven in de vorm van een wiel, het wiel van tijd, het jaarwiel, dat eeuwig doordraait.

Al verscheidene jaren kijk ik aandachtig naar de natuur, bijvoorbeeld voor het uitwerken van de Cawen natuurtrainingen. Door dat kijken is een cyclisch tijdbesef bijna ongemerkt naar binnen gesijpeld. Ik zie dat elke fase deel uitmaakt van een natuurlijk proces en dat dat proces zich keer op keer herhaalt. Het geeft me vertrouwen dat alles is zoals het hoort te zijn, een onlosmakelijk deel van het natuurlijke proces.

Wat voor verschuiving er zou kunnen komen als je cyclisch gaat kijken naar je wordt geboren, je leeft, je gaat dood, kan ik voor jou niet zeggen. Denk of voel daar zelf maar eens over door. Daar wijd ik wellicht nog eens een ander spinsel aan. Voor nu is mijn vraag:  

Wat verandert er in jou als je het leven in een cyclisch tijdsbesef zou ervaren?

En wat als we afspreken dat we vanaf nu in alle leerboeken en alle krantenartikelen alle cyclische rijtjes rond maken? Dat we schrijven over lente, zomer, herfst, winter, en lente? De zon komt op, gaat onder, en komt op?


CW/dec2021


/ | \

spinsels

Zeemeermin van Zennor

Bij een land aan zee horen verhalen over meerminnen. Dit verhaal komt van Zennor, West Penwith, Cornwall. “An Vorvoren a Senar”Oftewel ‘de Meermin…

Grootse dingen beginnen altijd van binnen uit

Wat me zo raakt in het voorjaar, is het prille. Het prille groen, de prille bloempjes, de prille knoppen. De natuur wil naar…

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een…

Volg de kleur

Ik zag een leuke herfst-wandeltip bij IVN natuureducatie die ik graag met je deel. Ze organiseerden in oktober #2uurnatuur om mensen te inspireren…

Drempelhoed(st)ers

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In juni van 2020 schreef ik een reeksje over drempelhoedsters. /…

Vreugdevol schip

In januari 2019 ontmoet ik dit hunebed voor het eerst. Het is een koude en druilerige dag. Toch word ik heel blij en…

OLV met de tweeling

If you change the way you look at things, the things you look at change. - Wayne Dyer Tijdens een studiereis spraken we…

Spontane ontmoetingen

Na het bezoek aan een oude grafheuvel in Wales raakten we met een Welsh echtpaar aan de praat: als we van steencirkels hielden,…

Hoe de boterbloem ontstond

De vrek liep door het veld van de fairies en de fairies wilden van zijn goud. Je kunt immers niet zo maar door…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Minneborre

Afgelopen zaterdag nam ik deel aan de Brusselse Bronnendag. Hans Welens, bronhoeder van de Minneborre in Schaarbeek, heeft ons langs zes bronnen in…

Berkensamenzwering

Dank je wel, universum! Paulo Coehlo schreef in de Alchemist over het universum dat samenzweert om jou op je pad te ondersteunen. Afgelopen…

Klavertje drie, klavertje vier

Mijn oog werd getrokken door bloeiende klaver en opeens herinnerde ik me weer dat ik dat ik dat vroeger als kind een mooi…

Kissing the Cailleach (9min)

Zoals jullie wellicht nog weten, heeft de Cailleach een warm plekje in mijn hart. Anthony Murphy van Mythical Ireland vertelt over zijn heldere…

Zonsverduistering 8 april 2024

Maandag 8 april 2024, is er een zonsverduistering die in de Amerika’s te zien is en merkbaar is in de hele wereld. Er…

Inspirerende boekenlijst

Een greep uit ruim 30 jaar boekenwurmen / | \ A Ton Akkermans: Het witte veld en de zeven tonen van stilteTed Andrews:…

Meidoorn, boom van de godin

In een eerdere post vertelde ik over de clootie trees (lapjes- of koortsbomen) die je vaak bij heilige plekken kunt vinden. Vaak zijn…

Dode tak wijst de weg

Op een stralende herfstdag lopen we door het bos. Ik vertel verhalen over herfst, over bomen. Ik wijs op een dode tak aan…

Ik denk dat ik het wel kan

Het had Pippi Langkous kunnen zijn die zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Ik…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

De duif met het gouden stoeltje

Tussen het Thüringerwoud en het Harzgebergte leunde tegen een heuvelhelling een boederij van een godsvruchtige boer. Als het weer Kerstmis werd, sloop de…

Iedereen verlicht in het labyrint

In het ntr programma 'Iedereen verlicht' reist presentator Narsingh Balwantsingh in zijn tuktuk door Nederland op zoek naar 'persoonlijke verhalen van mensen die…

Met je linkerhand uit het labyrint

In een van de labyrintgroepen op facebook vroeg iemand: "Is het niet zo dat als je tijdens het lopen je hand op de…

Koffie, zee en een meermin

In het andere artikel over de dubbelstaartige meermin liet ik je foto's zien van de dubbelstaartige meerminnen die ik zag tijdens een bezoek…

De wijsheid van mijn voeten

In module 5 voor Op stap met de bomen II staat de kastanje centraal. Ik vind het erg leuk om een nieuwe boom…

Gewoon weten

Ken je dat? Dat gevoel dat je opeens iets weet. Echt heel diep van binnen iets heel zeker weet. Iets werkelijk weet zonder…

Kleine grote alchemist

Twaalf bloeiende papavers en het is een komen en gaan van de bijen. Het valt me wederom op dat bijen in hun dagelijkse…
Spelen is de opperste manier van onderzoek doen
 
- Albert Einstein