Welkom bij Awen

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het een oliekoek of bakbol. Maar waar komt het gebruik vandaan?

De precieze herkomst van de oliebol is in nevelen gehuld, en vele theorieën worden geopperd, achterhaald en vernieuwd. Over het algemeen wordt aangenomen dat het een midwintergerecht was, voedzaam en makkelijk te maken met ingrediënten die lang houdbaar waren.

In de middeleeuwen werd in de winter vaak gevast. Niet alleen vanuit religeuze motieven, maar ook om zo veel mogelijk voedsel te besparen en genoeg te hebben om de winter door te komen. Het eten dat buiten de vasten gegeten werd, moest zo veel mogelijk voedzaam zijn en veel energie opleveren.

Een spannende legende verhaalt dat de Germanen vet voedsel aan hun wintergodin Perchta offerden. De bedoeling was dat als ze met haar zwaard straf uit zou delen, haar zwaard zou uitglijden op hun buiken. Vette trick!

 

CW/jan2019


/ | \

spinsels

Scholekster brengt de parel

In het grasplantsoen, tussen twee drukke wegbanen op het industrieterrein, woont een paartje scholeksters. Sinds een dit seizoen twee paartjes, en tot mijn…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Midzomer: zonnegodin Áine

Áine is een Ierse godin van zomer, rijkdom en soevereiniteit. Ze wordt verbonden met midzomer en de zon. Er zijn verschillende mythen en…

LiveWood & Magick Tools

Uit de eeuwenoude traditie van de Dusty Millers Wie is Dusty Miller? Je kunt Dusty Miller zien als een bomensjamaan die werkt met…

Yin & Yang en balans

Yin/Yang symbool Tijdens de lente- en de herfstequinox duren daglicht en nachtduister even lang. Er is balans. En als het gaat over balans,…

Tree presence

Een van de leuke dingen aan een nieuwe cyclus ontwikkelen, is het onderzoekswerk. Kijk nou toch eens wat een prachtige tekst ik tegen…

Dans uit mijn comfort zone

Af en toe moet je even uit je comfort zone. Voor mij was dat afgelopen zondag op de LabyrintWerk netwerkdag, waar we Dansen…

Hoe oud is the Cailleach? (1m30s)

The Cailleach nestelt zich steeds steviger in mijn hart. Filmpje van anderhalve minuut. Love it. https://www.youtube.com/watch?v=hCIuUN0cFgg CW/20160124 / | \

Wegwijs in het labyrint

In februari 2021 werd een nieuw Nederlands labyrintboek gelanceerd: Wegwijs in het labyrint, geschreven door een groep labyrintwerkers van LabyrintWerk. Ik werkte er…

Imbolc: the Cailleach wordt Brighid

Imbolc begint voor mij pas echt als ik de eerste sneeuwklokjes gezien heb. En hoera, vanmorgen zag ik dit prachtige groepje! Nog een…

Maria met drie handen

Een geliefde vriendin liet mij enige jaren geleden een icoon zien van Maria met drie handen. Geweldig vond ik haar! Sindsdien tel ik…

An Cailleach Bheara (7m?)

Een werkelijk fabeltastisch filmpje van Cailleach Bheur, de wintergodin! https://www.screenireland.ie/directory/view/7749/an-cailleach-bheara CW/20161221 / | \

Midwintergodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In de winter van 2023 schreef ik een reeksje over midwintergodinnen,…

St Anna

Een van de beschermheiligen van Bretagne is Sint Anna, in NL vaak weergegeven als Sint Anna te Drieën. Hoewel de oorspronkelijke Bretonse Sint…

De spiraal van de koru

April is de maand van het openen. Volgens een theorie komt het woord april van het Latijnse apirere, dat openen betekent. Varens openen…

Eeuwen leven de uwen

In 2015 koos ik voor de online training Op stap met de bomen I de taxus als boom voor de tijd van samhain.…

Wat vooraf ging aan the Cailleach Beira

Dit is een (lang) artikel met diverse doorkijkjes naar wat er vooraf ging aan Schotse mythes en legenden over de Cailleach, soms ook…

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het…

Onze Lieve Vrouwe ter Linde en de LindeMoeder

Een legende vertelt dat er een Mariabeeld wordt aangetroffen in een lindeboom. Daar moet het wel heel bijzonder zijn, want elke keer als…

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

Cliff hangers of cliff huggers

Tijdens een prachtige wandeling aan de Engelse kust staan we in het heerlijke bos plotseling oog in oog met een statige beukenvrouwe. Ze…

Zwerven over zijpaden: genezing & labyrint

Zwerven over zijpaden:van taxus naar slang naar Asklepios naar labyrint... Wist je dat in de Griekse oudheid verschillende kuuroorden en ziekenhuizen gewijd waren…

Verbinden met je plek

Bij een van de boswandelingen willen de grote en de kleine berkenstaf met me mee op pad. Zonder het te begrijpen, geef ik…

De oproep van Ilsebil

In een reading krijg ik het advies veel te verwachten. Als ik op de juiste manier verwacht, kan het niet anders zijn dan…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

HeksFest - De Magie van het Labyrint

Martin Roek schreef een artikel in zijn blog over zijn bezoek aan HeksFest 2020, waar ik een interactieve lezing gaf, genaamd 'De Magie…

Al wandelend over het spirituele pad, wordt het breder, niet smaller,
tot je op een dag op het punt komt waar er geen pad meer is

- Ram Tzu