Slider

Vrijdag Freyadag 2021-Q1

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram

/ | \

1-01-21 πŸ’ƒπŸΌ

Maak kennis met de Nornen. Aan de voet van Yggdrasil, de boom der bomen, waar ook de bronnen Urd, Mirmir en Hwergelmir liggen. Daar wonen drie Reuzinnen Urd, Verdandi en Skuld. Deze drie zusters zijn schikgodinnen, ze spinnen, weven en knippen uiteindelijk je levensdraad. Kijk waar je draden je dit jaar zullen brengen. Ontwar, verbind, volg, kleur, dans je draden in het nieuwe jaar.

Artwork: de Nornen - Ratatoskas

/ | \

8-1-21 πŸ’ƒπŸ»

Sneeuw! Skaði (Skadi) is de Noordse jötunn (reuzin) die heerst over bergen, wildernis, wraak, kennis, rechtvaardigheid en zelfstandigheid. Misschien betekent haar naam schade en kwetsen of juist schaduw en duister. Je herkent haar aan haar boog en haar sneeuwschoenen of ski's. Skadi staat voor kracht, moed en doorzettingsvermogen.

Artwork: Zagrava Workshop

/ | \

15-1-21 πŸ’ƒπŸ»

Een van de titels van Ariadne is Vrouwe van het Labyrint (Laburinthos Potnia). Ariadne is degene die de held de oplossing voor het labyrint aanreikt, namelijk de kluwen wol. De draad kun je zien als de verbinding met het vrouwelijke, de intuïtie. Ariadne geeft aan Theseus een zwaard mee. Dat staat symbool voor het mannelijke, de daadkracht. Het zwaard en de draad zorgen er samen voor dat Theseus zijn doel kan bereiken. Beide heb je nodig op je levensweg om zelf moeilijke opdrachten te volbrengen. Zo geeft Ariadne niet alleen Theseus, maar ons allemaal de sleutel om van een doolhof een labyrint te maken.

Uit: Wegwijs in het labyrint, een reisgids om thuis te komen

Artwork: Labyrinth Goddess Ariadne by Nicole Gadet

/ | \

22-1-21 πŸ’ƒπŸ»

Séquana is de godin van de rivier de Seine, en in het bijzonder godin van de bron van de Seine. Ze is een godin uit Keltische tijden, omarmd door de Romeinen. Er werden tempels gebouwd, aan haar gewijd. Daar werden kleine bronzen en zilveren menselijke modelletjes geofferd, door hen die haar heling vroegen. Ook werden er houten en stenen offertjes gedaan van ledematen, organen of hoofden die heling konden gebruiken.

Afbeelding: Séquana, haar armen vriendelijk uitreikend, op haar boot met een eendenkop met een balletje in zijn bek. 100AD. (Eend wordt gezien als haar speelse en ietwat rebelse krachtdier)

PS
Voor wie mijn worsteling op fb gevolgd heeft, ik geef nog niet op! Ik blijf doorspeuren. Ik geloof echt dat ook de Maas Meuse Mosa een brongodin heeft. Maar bij gebrek aan bronnen (haha) nu dus geen freyjadag met Mosa de godin van de bron van de Maas, maar haar buurvrouw Séquana.

/ | \

29-1-21 πŸ’ƒπŸ»

Spinnen en weven is verbonden met godinnen als Athena, de Nornen, Frigg en Brighid. De draden verbinden, een nieuwe wereld weven. Dit werk gaat over creatie, harmonie en eenheid. Ook schrijven en poëzie hebben met weven te maken: tekst komt zelfs van het Latijnse woord texere, weven. Zo weef je zegeningen in je werk.
 
Artwork: Arachne by BlouseGirl
 
In de Griekse mythologie versloeg Arachne Athena in een weefwedstrijd. Uit boosheid doodde Athena haar. Uit spijt wekte ze Arachne tot leven en veranderde haar in een spin.
 
/ | \

5-2-21 πŸ’ƒπŸ»

Eigenlijk een maand te laat om het vrijdaglicht op deze drie dames te laten schijnen. Ze horen bij het einde van de Rooknachten, de tijd van driekoningen. Dan verschijnt de zalige drie-eenheid van de Bethen: Ambeth, Wilbeth en Borbeth. Ze zijn de Aarde-, Maan- en Zonnegodin; wit, rood en zwart; verbonden met levengeven, bestemming&levensloop, dood&wedergeboorte.
Het artikel verklaart het woord ‘beth’ als naam van de Aardegodin, het bed om op te slapen, het tuinbed om te verbouwen, bed verbonden met bidden en danken (bitten).

Bron en artwork: https://artedea.net/bethen-die-heiligen-drei-madln/

/ | \

11-2-21 πŸ’ƒπŸ»

Gisteren, 11 februari, was de feestdag van Saint Gobnait. Ze is een Ierse heilige uit de 6e eeuw. Een engel riep haar op een klooster te stichten op de plek waar ze negen witte herten zag grazen. Dat deed Gobnait, en op de resten van het kerkje vind je zelfs een Sheela na Gig. Gobnait werd patrones van de smidse en van bijenhouders. Twee prachtige alchemistische processen onder haar hoede. Doet ze je trouwens aan iemand anders denken?

Artwork: glass stained window St Gobnait by Joy McAllen

/ | \

19-2-21 πŸ’ƒπŸ»

Keltische godin Sulis is verbonden met de elementen water en vuur. Ze waakt over natuurlijke bronnen, in het bijzonder over de (heetwater)bron in Bath, Engeland. Haar naam lijkt etymologisch verbonden te zijn met surya, de zon en volgens de legenden werd een eeuwig vuur in haar tempels brandend gehouden. Een andere verklaring stelt dat Sulis gat of oog betekent. Dat verwijst naar de natuurlijke bron en haar krachten als zieneres.

Artwork: kunstenaar/es onbekend; titel onbekend
Ik doe maar net of het Sulis is, met een zon op haar voorhoofd

/ | \

26-2-21 πŸ’ƒπŸ»

Pallas Athena is godin van de wijsheid, beschermgodin van handwerklieden en kunstenaars en bovenal: ze is een strijdster. De naam Athena betekent misschien grote moeder, dame, meesteres of goddelijk, geest van god. Pallas duidt op haar lans, het symbool dat ze de macht had over de bliksem.

Artwork: Pallas Athena in Athene, met speer en schild
DreamsTime royaltyfree photograph

/ | \

5-3-21 πŸ’ƒπŸ»

Ontmoet Quan Yin, de oosterse godin van compassie. Ze draagt lange gewaden die meebewegen in de wind, een parelketting van verlichting, in haar hand een vaasje met nectar van wijsheid. Ze is een sterke beschermvrouwe, met een hart vol onvoorwaardelijke liefde. Ze houdt van je zoals een moeder van haar kind houdt: met heel veel liefde en nog meer kracht.

Artwork: houtsnijwerk in privébezit

PS
Haar Chinese naam Guanshiyin betekent “[Zij die] de klanken van de wereld waarneemt." De perfecte beschermvrouwe voor het helende klankwerk van mijn lief.

/ | \

12-3-21 πŸ’ƒπŸ»

Griekse Hestia is de godin van haard, huis en familie. Haar naam betekent haard, haardvuur, altaar. De haard in elk huishouden is aan haar gewijd en elke keer dat er gekookt wordt, wordt het eerste hapje aan haar geofferd. De haard biedt warmte en eten en is de offerplek. In het prytaneum, de centrale vuurtempel in elke gemeenschap, brandt een eeuwig vuur, ook in haar naam.

Artwork: Isikol

/ | \

19-3-21 πŸ’ƒπŸ»

De Romeinse Minerva, waarschijnlijk van oudsher Etruskische Menvra, is een godin van verstand, vindingrijkheid, menselijke geest en wijsheid. De Etrusken zagen haar als de uitvindster van alles wat voor het leven nuttig en aangenaam is. Ze wordt weergegeven in wapenuitrusting en met een uil. 19 maart en 19 juni zijn aan Minerva gewijd.

Artwork: Etruskisch beeldje uit 5BC

/ | \

26-3-21 πŸ’ƒπŸ»

Bijen staan niet alleen voor vlijt en organisatie, maar ook voor transformatie, onsterfelijkheid en wedergeboorte. Imkerij werd gezien als een eervol ambacht. Honing kent vele helende eigenschappen en mede (honingdrank) is ouder dan wijn.

In de bijenfamilie laat de hommel zien hoe je het onmogelijke kunt verwezenlijken. Wetenschappelijk gezien kan de hommel niet vliegen: te zwaar, niet aerodynamisch, te kleine vleugels. Desondanks vliegt hij door zijn leven.

Vele godinnen en andere wijze vrouwen zijn verbonden met bijen: Ariadne, Brighid, Freya, Gaia, Merope, Artemis, Demeter, Bhramari, Austèja, Demeter, Deborah…

Artwork: Minoïsche gouden hanger met bijen, 1700BC
Photo: David T Cox 2015


/ | \

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

"Er is niks mis met het hebben van een boom als vriend."

- Bob Ross

/ | \

Cawen & Labyrinspiratie

welkom@cawen.nl

bel 0611587204