Slider

Vrijdag Freyadag 2020-Q4

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram

/ | \

2-10-20 πŸ’ƒπŸΌ

VolleMaan. Arianrhod - Artemis - Artume - Awilix - Coyolxauhqui - Diana - Hanwi - Hecate - Hina - Huitaca - iNyanga - Lona - Luna - Mama Killa - Menily - Metztli - Mayari - Ratih - Selene - maangodinnen van de hele wereld. Er is ook een rijtje maangoden, maar daar gaat freyadag niet over.

Artwork: The Awakening by Keith English

/ | \

9-10-20 πŸ’ƒπŸΌ

     

Mielikki is de Finse godin van het woud en de jacht. Ze hoedt het bos, de flora en fauna die daar leven. Je kunt haar ook aanroepen als je paddenstoelen, bessen of heilzame kruiden zoekt. Ze heelt de dieren die aan vallen ontsnapt zijn en zet gevallen jonge vogels terug in het nest. In de mythen was ze betrokken bij het scheppen van de beer. Mielikki komt van het oud-Finse woord mielu, dat geluk betekent. (Er is een berg op Venus naar haar vernoemd: Mielikki Mons.)

Artwork: eerste onbekend, tweede karhu ja Mielikki (Mielikki en de beer) van Teroporthan

/ | \

23-10-20 πŸ’ƒπŸΌ

De naam Arianrhod betekent zilver wiel. Deze godin uit Wales wordt verbonden het wiel van tijd en reïncarnatie. In het Noorden ligt haar kasteel Caer Arianrhod op Caer Sidi, het draaiende eiland, draaiend om de Poolster. Het was de doorgang naar de andere wereld. Arianrhod heerst over kunst, magie en manifestatie en ze wordt verbonden met spinnen en weven van de levensdraad. Bij Arianrhod horen de Maan, uil, klimop, berk, de spin en natuurlijk een zilver wiel.

Artwork: 'Arianrhod' by Emilie Balivet

/ | \

30-10-20 πŸ’ƒπŸΌ

Samhain (soo-wèn) is de tijd waarin de godin in haar gedaante van de oude wijze vrouw, de crone, komt. Baba Yaga, Spiderwoman, Hekate, Kali, Holle, Cerridwen. De Welshe godin Cerridwen is een gedaanteverwisselaarster en tovenares. Ze wordt afgebeeld met haar toverketel, symbool van transformatie, magie, wijsheid, wedergeboorte en inspiratie. De ketel wordt Awen (inspiratie) genoemd en wie weet, roerde ze in haar ketel in het patroon van een labyrint…

Artwork: ‘Cerridwen’ by Emilie Balivet

/ | \

6-11-20 πŸ’ƒπŸΌ

Tussen de kale takken laten spechten zich duidelijker zien. Een spechtengodin kon ik niet vinden, maar bijna meteen verscheen Nurtia op mijn beeldscherm. Ze is de Etruskische godin van de tijd, het lot, de lotsbestemming en toeval/kans. Haar attributen zijn een spijker en hamer. Elk jaar werd een nagel in haar tempel in Volsinii geslagen om het nieuwe jaar te markeren. Ik moest toch even aan het kloppen van een specht denken. Nurtia wordt gelijkgesteld aan de Romeinse godin Fortuna, en allebei hebben ze een wiel (net als Arianrhod op 23 okt). Een afbeelding van Nurzia kon ik niet vinden, maar wel een replica van Fortuna uit de 2e eeuw, gevonden in Duitsland.

/ | \

13-11-20 πŸ’ƒπŸΌ

  

Vrijdag is Frejadag is Venus dag. Ze is de bijzondere ochtend- en avond planeet en de Romeinse godin van de liefde, van schoonheid en creatie. Getal 13 staat voor transformatie. Transformatie is loslaten van het oude, zodat een nieuwe fase kan intreden. Vanmorgen prachtig aan de hemel, de afnemende maansikkel en Venus.

Artwork: (br)onbekend, foto: moi

/ | \

20-11-20 πŸ’ƒπŸΌ

Romeinse godinnen vinden hun wortels bij de Grieken of bij de Etrusken. De Etrusken waren een volk in het huidige Italië, zo van 1100 vC tot aan het begin van onze jaartelling. Ze maakten prachtige kunst! Hier zie je een beeldje van Turan, de Etruskische godin van liefde en vruchtbaarheid. Ze is verbonden met de planeet Venus, duiven en zwanen. In de Italiaanse folklore is ze overgebleven als Turanna, een fee van liefde en geluk.

/ | \

27-11-20 🌳

In 2019 heeft UNESCO 26 november uitgeroepen tot World Olive Tree Day. (Had ik eerder moeten weten, dan had je deze prachtige olijf uit Assisi gisteren al kunnen zien.) De Olijfboom staat overvloed en gezondheid. Daar volgen ook vrede, wijsheid en harmonie uit. Het aanbieden van een olijftak is al eeuwenlang een symbool voor verzoening en vrede. In The Tree Angel Oracle van Fred Hageneder zegt de engel van Olijf dat iedereen in vrede met elkaar kan leven en dat overvloed bestaat om dat mogelijk te maken.

/ | \

27-11-20 πŸ’ƒπŸΌ

Bij de olijfboom hoort Pallas Athena. Er is veel over haar te vertellen, maar ter ere van de WorldOliveTreeDay op 26 november, vertel ik nu graag over de band tussen Athena en de olijf. Poseidon en Pallas Athene willen allebei de streek Attica. Zeus zegt het gebied aan diegene te geven die de meest waardevolle gift brengt. Poseidon geeft een waterbron, Athena geeft een olijfboom. Door het brengen van overvloed en gezondheid van de olijfboom wint Athena. Ze uitgeroepen tot beschermster van de stad die haar naam krijgt: Athene.

Art: detail van Botticelli's Athena en de Centaur

/ | \

4-12-20 πŸ’ƒπŸΌ

[spoiler alert] De film Vaiana / Moana speelt zich af in de prachtige bedding van de culturen van de Stille Oceaan. Een godin moet gered worden en de heldin wordt tegengehouden door een boze godin. De heldin ziet dat de boze godin eigenlijk alleen maar liefde en erkenning nodig heeft. De heldin geeft dat onvoorwaardelijk. Met haar handeling bevrijdt ze de godin die gered moest worden. Een cadeau om in elke schoen te stoppen.

Art: Te Fiti and Te Ka by Akimao

/ | \

11-12-20 πŸ’ƒπŸΌ

Vorige week vertelde ik over de film Vaiana en de godinnen Te Fiti en Te Ka. Heb je de film al gezien? Award for the best supporting actress gaat voor mij naar de lieve, wijze Oma Tala / Gramma Tala. Prachtige scene als Gramma Tala met de roggen danst en haar Werk doet.

Art: Gramma Tala by 47ness

/ | \

18-12-20 πŸ’ƒπŸΌ

Vrouwe Holle is godin van midwinter. Ze heerst over de onderwereld en daar hoort onlosmakelijk wedergeboorte bij. Holle is verbonden aan spinnen en weven, denk maar aan het sprookje dat begint met spinnen van draden bij de put. Spin na de winterzonnewende met het nieuwe licht jouw sterke draden en weef hun kracht in het nieuwe jaar. Vraag als je dat wilt Vrouwe Holle om haar hulp en schudt haar kussens op als dank.

Art: Frau Holle by Fibacz

/ | \

25-12-20 πŸ’ƒπŸΌ

Deze laatste vrijdag freya dag van 2020 valt op kerstmis. Wat te doen? De godin van de bomen, de rendieren, de kerststol? Ik besloot aan te sluiten op modraniht (moedernacht, kerstavond) en deze vrijdag het goddelijk-vrouwelijke van de Moeders te vieren. Want de boodschap die Jezus brengt, over liefde en harmonie, over vrede en saamhorigheid, over respect en waarheid, heeft hij van iemand geleerd. Zijn eerste jaren zijn gevormd door vrouwen: moeder Maria, grootmoeder Anna. Over hen doen vele mythen en legenden de ronde, over hun liefde en harmonie, hun vrede en saamhorigheid, hun respect en waarheid. Denk aan de zachte kracht van de Moeders en hun goddelijk-vrouwelijke bijdrage aan onze wereld. Ik wens je fijne kerstdagen en moge je gehuld worden in de liefde en wijsheid van de Moeders.

 


/ | \

 

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

"Ik voed de vreugde en de vreugde voedt mij."

 - Beetje van Deepak Chopra, beetje van Carin

/ | \

Cawen & Labyrinspiratie

welkom@cawen.nl

bel 0611587204