welkom bij Carin Wennink
 

Papaver, godin van slapen en wakker worden

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Op instagram schreef ik in mei 2020 een reeksje over papaver.


1/ Waarom eigenlijk klaproos?

Waarom heet een klaproos eigenlijk klaproos? Ik vond dit op volkoomen.nl:

“Plapperblume, onze klaproos, Fries klaproas, omdat de bloemen kunnen klappen als de bloemblaadjes bovenaan vastgepakt worden tussen duim en wijsvinger waardoor eronder een ruimte ontstaat, door er dan hard op slaan scheurt die met een knal middendoor. De bloembladen geven een knal, een test voor geliefden, dit werd al gedaan door jonge Griekse meisjes. Knalde het met stevig geluid was het een goed teken, zonder geluid of gescheurd, betekende zonder vertrouwen. Vandaar dat ze in Engeland tell-tales heten. Van Griekenland kwam deze liefdestest naar Italië, waar dit nog in gebruik is en naar andere Europese landen. Als een meisje in Zwitserland het blad in haar hand houdt en erover wrijft met haar rechterhand, om een krakend geluid voort te brengen, betekent dit dat haar lief oprecht van haar houdt. Het kraken lijkt op het geluid van een kus. In sommige delen van Duitsland en Nederland zijn de traditionele krachten zo bekend geweest dat ze bekend waren als krakende- of bekentenis rosen.”

Geweldig!


2/ Andere namen

De klaproos kent nog meer prachtige namen: slaapbol, maankop (jawel, die van de maanzaadjes op je broodje), rode korenbloem, rosewiet (wiet=onkruid), heul, oliebus, spokebloem, donderbloem en een hele leuke: kollenbloem (kol is hier etymologisch verbonden aan hoofd, kop, schedel, naar de zaaddoos van de klaproos). Papaver wordt wel verbonden met een oud Grieks woord voor vat, beker.
 

3/ Nog een kollenbloem

Van de klaproos-kollenbloem naar de waterlelie-kollenbloem. Een andere naam voor de witte waterlelie (Nympháéa álba) is kollenbloem, maar hier wordt kol verbonden aan heks, toveres en alf. Bij volle maan dansen de nimfen en alven op de bladeren. Als je het ziet, word je uitgenodigd om mee te doen aan hun reidansen, maar dan zul je uiteindelijk in het water verdwijnen. De waterlelie behoort de watergeest toe, dus je plukt ze niet zonder dat je toestemming van hem/haar hebt.

De kracht van de waterlelie is wortelen in de drek en toch een prachtig zuiver witte bloem ontwikkelen.


4/ Filmpje

Ik heb een kort filmpje van anderhalve minuut gemaakt over de groei van de papaver. Prachtig hoe de opgefrommelde blaadjes zich ontvouwen.


5/ Papavergodin

Godinnelijke beeldjes van klei uit de Minoïsche tijd hebben een zegenende houding en dragen op hun hoofd verschillende symbolen, zoals horens, diadeem, vogels en: papaverzaden. Ontmoet de papaver godin! Ik denk dat ze de vrouwe was van de (genezende en voorspellende) slaap en symbool stond voor slapen en ontwaken, voor dood en wedergeboorte.

Papaver was de Assyrische dochter van de velden, hoorde bij Romeinse korengodin Ceres, en bij Demeter, de Griekse moedergodin.   

 

#vrijdag #freyadag #godinnendag
#friday #freyaday #goddessday
#klaproos #papaver #poppy
#waterlelie #waterlily #lotus
#schoonheid #beauty
#papavergodin #poppygoddess
#kreta #crete
#cawen #drempelhoedster #guardianofthethreshold
#awen #vonkjeinspiratie #sparkofinspiration

 

 

CW/2020mei


/ | \

- zomeraanbieding -

boek & bordje €58,-
geldig t/m 31 augustus

- bomen met het bos -

lughnasadh wandeling
zaterdag 31 juli

 

- nieuwsbrief -

maandelijkse inspiratie

/ | \

Cawen & Labyrinspiratie

welkom@cawen.nl

bel 0611587204