welkom bij Carin Wennink
 

Venus godinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Op instagram schreef ik in april en mei 2020 een reeksje over Venusgodinnen.


1/ Aphrodite

April wordt etymologisch wel eens verbonden aan Aphrodite, de Griekse godin van liefde, schoonheid, seksualiteit en vruchtbaarheid. Haar Romeinse zuster heeft de naam Venus gekregen, die we begin april zo stralend aan de westelijke avond zagen.

Wiki schrijft o.a.: “Aphrodite staat door haar geboorte en afkomst in relatie tot de drie delen van het heelal. Haar oorsprong bevindt zich in de hemel, zij is geboren uit de zee en de aarde heeft haar ontvangen met al de pracht en heerlijkheid, die de lente kan geven.” Ze is een heuse aprilvrouwe!

Art: de Geboorte van Venus door Sandro Botticelli
 

2/ Astarte

Aphrodite vindt haar wortels in Astarte, een Fenicische godin van de vruchtbaarheid, seksualiteit en oorlog. Ze regeerde dus eigenlijk over alles. Astarte was het regeneratievermogen van de natuur, een maangodin en voor de Egyptenaren een 'dochter van Ra'. Bij Astarte horen leeuw(in), paard, sfinx, duif en planeet Venus.

Haar priesteressen werden qadishtu genoemd: heiligen, toegewijden. Zij worden nu nogal denigrerend tempelprostituees genoemd, maar seksualiteit werd door hen gezien als inwijdingsweg.
 

3/ Ishtar

Astarte vindt haar wortels in Ishtar, een van de godinnen uit het antieke Mesopotamië. Ook Ishtar is godin van vruchtbaarheid, liefde en oorlog en ze is goddelijke personificatie van de planeet Venus. Zij werd vaak afgebeeld zittend op de troon van de Hemel, stond in voor het Hiëros gamos en bepaalde wie koning werd.

In gebeden en bezweringen werd Ishtar o.a. aangeroepen als de brenger van levenskracht. Ishtar houdt hier twee shen ringen vast, die iets betekenen als eindeloze tijd, eeuwigheid, oneindigheid, het al, alles.
 

4/ Inanna

Isthar vindt haar wortels in Inanna, de grootste godin uit de Soemerië. Als Ninanna was ze hemelvrouwe, als Ninsianna de godin van Venus. Inanna is godin van hemel, vruchtbaarheid, liefde; godin van oorlog, beschermster van wilde dieren; godin van wijsheid, erotiek, hieros gamos. Ze is bewaarster van de Me (wetmatigheden over de kosmische en maatschappelijke orde) en ze maakte een reis door de onderwereld.

De Soemerische tempelvrouwen heten naditu, zij waren zelfstandige rechtspersonen, schrijfsters, adviseurs.
 

5/
Aphrodite, Astarte, Ishtar, Inanna. Dan zijn we beland in 3500 voor Christus. Dat is al vijf en een half duizend jaar geleden. Ging er nog iemand aan Inanna vooraf? Drie mooie oude dames om je hersens nog wat op te schudden.

   

  • de ivoren Venus van Brassempouy (20.000 en 24.000 jaar v.Chr.)
  • de kalkstenen Venus van Willendorf (24.000 en 22.000 v.Chr.)
  • de mammoetivoren Venus van Hohle Fels (35.000 tot 40.000 jaar v.Chr.)

Deze dames staan bekend onder de naam Venus kunst. Hoewel totaal anders dan de Venussen uit de Griekse of Romeinse tijd, vind ik het erg leuk dat ze, net als Inanna, Ishtar, Astarte en Aphrodite, onder de hoede van Venus staan.
 

#vrijdag #freyadag #godinnendag
#friday #freyaday #godessday
#april #Aphrodite #Venus
#Astarte #qadishtu #Venus
#Ishtar #qadishtu #Venus
#Inanna #naditu #Venus
#Venus #godin #goddess
#omringjezelfmetschoonheid #surroundyourselwithbeauty
#cawen #drempelhoedster #guardianofthethreshold

 

CW/2020aprilmei


/ | \

- nieuw -

vingerlabyrint beukenhout
Ø 20cm

- bomen met het bos -

lughnasadh wandeling
zaterdag 31 juli

 

- nieuwsbrief -

maandelijkse inspiratie

- Wegwijs -

Wegwijs in het labyrint,
een reisgids om thuis te komen

/ | \

Cawen & Labyrinspiratie

welkom@cawen.nl

bel 0611587204