Slider

Over de drempel (-hoedster)

Jij verlangt naar de volgende stap. Iets ouds uitgaan, iets nieuws instappen. De drempelhoedster is degene die jou en jouw proces van over de drempel gaan, begeleidt. Maar al te vaak wordt de drempel (gedeeltelijk) onbewust overgegaan. Toch is het juist een gebied dat aandacht verdient. Het is een punt waarop je terug kunt kijken naar wat was, daar wellicht een dankbaarheid voor uitspreken. Het is een punt waarop je kijkt naar wat kan zijn, daar wellicht moed voor verzamelen.
 

drem·pel (de; m; meervoud: drempels)

  1. onderdwarsstuk van een deurkozijn
  2. belemmering

De drempel markeert, net als een deur, de grens tussen twee werelden. Je bent binnen of buiten, in de ene ruimte of in de andere. In verschillende oude culturen nam de drempel een belangrijke plaats in. Talismannen voor voorspoed en amuletten tegen kwade geesten werden onder de drempel van de voordeur begraven, eroverheen gestrooid, in de deurpost gehangen. Je vindt de drempel terug in de hedendaagse uitdrukking: ‘ik moest wel even een drempel over.’ Je hebt iets gedaan waarvoor je eerst moed hebt moeten verzamelen, voordat je het oude losliet en de stap naar het nieuwe kon zetten.   

De drempel is een overgangsgebied, waar je een stap zet van de ene periode in je leven naar de volgende. Het is het iets hoger gelegen gebied van waar je kunt verkennen waar je vandaan kwam en waar je naar toe gaat. Hier kun je nog eens kijken naar beide richtingen. Het punt waarop je nog eens met aandacht en zorg kunt onderzoeken wat er aan de andere kant van de drempel is, alvorens je daarin te begeven. En tegelijkertijd hoeft de deur niet meteen achter je dichtgegooid te worden. Soms kan het terugkijken op je afgelegde pad je onvermoede parels en cadeautjes laten ontdekken, die je dankbaar kunt ervaren als de waardevolle ervaringen die jou gemaakt hebben tot wie je nu bent.
 

hoe·den (hoedde, heeft gehoed)

  1. bewaken, beschermen

hoe·de (de; v(m))

  1. bescherming: iem. onder zijn hoede nemen
  2. waakzaamheid: op zijn hoede zijn waakzaam 

Een hoedster is aan-wezig. Zij observeert. Zij oordeelt niet.

Een hoedster Is Er.
En zij is er voor jou.

In het simpele feit van aan-wezig zijn, ontstaat een gedragen zijn, een samen-zijn / niet alleen-zijn, een gevoel van beschermd zijn en bewaakt worden. Dat gevoel kan de bron zijn waarin moed of inzicht geput kan worden om een gewenste verandering daadwerkelijk in gang te zetten.

Het belangrijkste doel van de drempelhoedster is jou je eigen pad te laten lopen. Je eigen ontdekkingen te laten doen. Je eigen richting te ontdekken. De drempelhoedster is voor jou aan-wezig. Ze luistert en reflecteert. Ze observeert en geeft terug. In haar beschermende aanwezigheid kan jij je richten op je angsten en zorgen, je wensen en verlangens, je groei en ontwikkeling, je actie en verandering.
 

Meld je aan voor de maandelijkse Cawen inspireert nieuwsbrief, dan ontvang je het Drempelhoeden werkboek meteen in je mailbox!
 


/ | \

"Het was zo'n dag als deze dat Marco Polo naar China vertrok.
Wat zijn jouw plannen voor vandaag?"

- Loesje