Welkom bij Awen

Doolhof of Labyrint

Is een doolhof hetzelfde als een labyrint en zo nee, wat is dan het verschil?
 

Even over taal

Een doolhof en een labyrint worden vaak als hetzelfde gezien. Dat is soms logisch, omdat sommige talen maar één woord voor beide vormen kent. In het Nederlands, Duits en Engels bestaan bijvoorbeeld wel verschillende woorden voor de twee vormen: labyrint en doolhof of dwaaltuin, Labyrinth und Irrgarten, Labyrinth and Maze.

In de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus waar de Minotaurus in een labyrint gevangen gehouden wordt, betekent het woord labyrint niet zo zeer de labyrintvorm an sich als wel 'een zeer complexe situatie'. Dat verklaart meteen waarom de Minotaurus gevangen kon blijven in een labyrint.

Dit alles maakt het vertalen van het woord labyrint in oude teksten extra ingewikkeld, aangezien niet altijd gekeken werd naar de werkelijke vorm of juist de metaforische betekenis.
 

Het verschil

Een doolhof ziet er anders uit dan een labyrint. Een doolhof heeft soms meerdere ingangen en daar begint meteen de puzzel. Welke ingang moet je nemen om in het midden te komen? In een doolhof zijn doodlopende paden, dus je blijft puzzelen en denken hoe je naar het midden komt. Hier was ik al geweest, dit loopt dood, nu een andere richting proberen. Soms zijn er ook verplaatsbare muren of waterpartijtjes die aan en uit gaan. Waar je eerst wel door kon, kan je nu niet meer door. Een ander belangrijk element van een doolhof is je tussen hoge muren loopt. Je kunt niet zien waar je bent. Je bent aan het dolen, dwalen, puzzelen, zoeken, speuren, denken.

Vergeleken met die lange uitleg over een doolhof, is een labyrint veel minder ingewikkeld. Een labyrint is een meanderend pad dat jou zonder afslagen naar het doel of het centrum leidt. Je loopt tussen lage muren, zodat je altijd kunt zien waar je bent. Het pad van het labyrint voert je altijd zonder dwalingen naar het centrum.

 

              


In een doolhof zoek je de weg.
Het labyrint wijst je de weg.

of:

De bedoeling van een doolhof is het centrum te vinden.
De bedoeling van een labyrint is jouw centrum te vinden.

 

De overeenkomst

Je kunt beide wegen zien als verbeeldingen van een levensweg, een weg van inwijding of de reis van de held.

 

CW/20201125


/ | \

spinsels

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een…

Zeemeermin van Zennor

Bij een land aan zee horen verhalen over meerminnen. Dit verhaal komt van Zennor, West Penwith, Cornwall. “An Vorvoren a Senar”Oftewel ‘de Meermin…

Zonsverduistering 8 april 2024

Maandag 8 april 2024, is er een zonsverduistering die in de Amerika’s te zien is en merkbaar is in de hele wereld. Er…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Volg de kleur

Ik zag een leuke herfst-wandeltip bij IVN natuureducatie die ik graag met je deel. Ze organiseerden in oktober #2uurnatuur om mensen te inspireren…

Schapen op de Schaapshoeve

De kogel is door de kerk: we hebben schapen! Er is ons ontelbaar vaak gevraagd waar de schapen op de Schaapshoeve zijn. Elke…

De Draad van Ariadne

De draad van Ariadne in het labyrint Het pad waarover je loopt in het labyrint, wordt de draad van Ariadne genoemd. Het is…

(Tover) ketels

Als je van sprookjes houdt en aan ketels denkt, denk je vast als eerste aan heksenketel. Zo’n typische zwarte driepoot voor het brouwen…

Venus godinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Op instagram schreef ik in april en mei 2020 een reeksje over Venusgodinnen. 1/ Aphrodite April wordt etymologisch…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

crowdfunding: bijna 50%!!

Wow! Al bijna 50%! Dank dank dank!! 🙏🏼 Wat een succes! Een vliegende start met de campagne voor de Op stap met de…

Ereplekje

'Altaar', etymologische herkomst: Latijn, in gebruik geraakt in de betekenis van 'offertafel'. Latijnse herkomst onbekend. Moest waarschijnlijk de inheemse benamingen (en tegelijkertijd de…

Het donker als je vriend

Sta vanavond bij dat uur lichten uit van Earth Hour meteen eens stil bij lichtvervuiling. Nee, niet LUCHTvervuiling, maar LICHTvervuiling. Die overdadige lichten…

Drempelhoed(st)ers

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In juni van 2020 schreef ik een reeksje over drempelhoedsters. /…

Geluksplek

Mijn ouders namen ons vroeger elk jaar mee naar een favoriete vakantieplek aan de Mittelrhein. Ik weet nog goed dat mijn klasgenootjes dat…

De drie zeven van Socrates

Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je…

Suarz samo ein rauon

'Zo zwart als een raaf' - Oudnederlands, 1100Vorige maand was ik in Oostenrijk voor de tai chi week van mijn man. 's Ochtends…

Niets is wat het lijkt 2: nog zo'n wakkerschuddertje

Als liefhebster van megalitische bouwwerken was de vakantie in Bretagne net zo'n feestje als de vakantie in Cornwall een jaar eerder. Getipt van…

Over transformeren gesproken

Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat er gebeurt als een rups de metamorfose naar vlinder doormaakt. Blijkbaar worden bijna alle lichaamsdelen van…

Bloedmaan, blauwe maan, supermaan, superlatieven

Op internet verschijnen steeds meer artikelen over de wondere krachten van de maan. Ik vind dat fijn. De maan laat tenslotte een prachtige …

Cyclische beleving van tijd

Al eeuwen worden we in het Westen opgevoed met een lineair tijdsbesef. Je gaat van a naar b in een rechte lijn. Je…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Geniet van schoonheid en het leven

Een van mijn buurtbewoners vroeg eens naar het boompje in mijn voortuin. Het was op dat moment wat verwilderd en kon inderdaad best…

Het donker in de schijnwerpers

Dit artikel over de invloed van kunstlicht op het welzijn van mens en natuur schreef ik voor De natuur uw arts, het (online)…

Wat je tegenkomt in het labyrint

Een gemeleerde groep oudere dames komt gemoedelijk binnen en keuvelt gezellig bij de thee. Elke maand ondernemen ze iets nieuws en deze middag…

Gedaanteverwisseling

Er zijn verschillende legenden waar de wintergodin in de tijd van imbolc een bad neemt in een heilige bron en daar verandert in…

Tree presence

Een van de leuke dingen aan een nieuwe cyclus ontwikkelen, is het onderzoekswerk. Kijk nou toch eens wat een prachtige tekst ik tegen…

Je hoeft alleen maar in het centrum te staan van wie je bent

- uit het boek Bezield leven van Pamela Kribbe