Welkom bij Awen

Meester van herstelkracht

Heb jij enig idee wat een Spaanse aak is? Ik dacht meteen aan een boot, maar dat was het niet. De andere naam voor de Spaanse aak is veldesdoorn (acer, ahorn, maple, évable sycamore). Oké, een boom dus. Blijkbaar is deze boom wijd verspreid en inheems in Nederland, maar ik kende ‘m niet en al helemaal niet onder die aparte naam Spaanse aak.

Volgens het Woodenboek der Nederlandse Taal is aak een gewestelijke vorm van eik. De bast en het hout van de Spaanse aak heeft wel wat weg van dat van de eik, maar de bladeren zijn heel anders. Spaans betekent hier niet afkomstig uit Spanje, maar heeft de betekenis van buitenlands, vreemd. Vreemde eik, dus.

Maar zo vreemd is hij niet en jij kent ‘m ook. Want als ik je deze foto laat zien, weet je het meteen:

Juistem! Die gave propellertjes die zo prachtig draaiend dalen in de wind en die je zo grappig op je neus kunt plakken, komen van de Spaanse aak. Of ik zal ‘m vanaf nu veldesdoorn noemen, dat sluit wat herkenbaarder aan op de typische vorm van esdoornbladeren (die ik vroeger al zo mooi vond in de Canadese vlag).

In mijn nieuwsbrief van augustus 2020 vroeg ik me af waar in mijn omgeving ik een es kon vinden. Een uurtje later vond ik ‘m tijdens mijn ochtendwandeling. Deze keer vroeg ik me af waar in mijn wijk een veldesdoorn te vinden is. En tjee, in het plantsoen op nog geen honderd meter van mijn huis vond ik een wel heel bijzondere. Deze veldesdoorn was blijkbaar ooit bijna tot aan de grond afgezaagd. Op zich is dat niet zo’n probleem, want als je een beetje stronk laat staan, komen er wel nieuwe scheuten waarmee de boom verder groeit. Aan deze veldesdoornstronk telde ik maar liefst achttien nieuwe stammen! Wat een herstelkracht!


Veldesdoorn kan tot tweehonderdjaar oud worden, twaalf meter hoog (als struik in heggen), heeft disamara (twee gevleugelde nootjes), helpt om de bodem te verbeteren; het hout wordt gebruikt voor gereedschap, zoals kwasten, schaakborden, wichelroedes, nappen; het hout wordt gebruikt voor instrumenten, zoals harpen, luiten en violen. In sommige culturen is de esdoorn goed tegen heksen (als je ze zou willen vermijden). Het orakel van de veldesdoorn uit het Tree Angel Oracle van Fred Hageneder roept je op:

Doe het! Maak de klus af!
Je hebt de handen en de woorden,
De kracht en de geest.
Het is tijd om in actie te komen.
Weef liefde in je werk
En zaai de zoetste vruchten
Voor de kinderen van morgen.

Ik kijk er al naar uit deze meester van herstelkracht vaker te gaan ontmoeten.

 

Bronnen:

  • Olivier van Renswoude van Taaldacht schreef het mooie etymologische stukje over de Spaanse aak. Daar komt ook de Westgermaanse naam matelder voor veldesdoorn in voor. Der is het oude woord voor boom, dat in de loop der tijd verbasterd is tot doorn. Je vindt die toevoeging daardoor ook bij bomen die geen doornen hebben (zoals esdoorn: esder, esboom). Van Renswoude sluit af met de oproep om die arme Spaanse aak een mooie oude passende Nederlandse naam te geven: are, matelder of aver. Mee eens! Matelder doen? Maserijn (zie volgende bron) vind ik overigens ook een prachtnaam.
    Zie: TaalDacht, Een inlandse esdoorn in ere hersteld

     
  • Een andere uitgebreide beschrijving (ook van vele prachtige etymologische namen, zoals maserijn wat zoiets als knoestenhout betekent), oude mythen en verhalen vind je bij Volkoomen, Acer.
     
  • Het gedicht komt uit The Tree Angel Oracle van Fred Hageneder, geïllustreerd door Anne Heng, uitgeverij Earthdancer.


CW/2020sept


/ | \

spinsels

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

The Dryad Lore of Dusty Miller

Dit Engelstalige artikel over de bomenwijsheid van Dusty Miller 13th schreef ik voor Sacred Energies, online magazine van Energetic Geometry van Dominic Susani…

Samhain 2: Wanneer wordt samhain gevierd?

Gisteren heb je kunnen lezen over de betekenis van het aardefeest Samhain. Maar wanneer wordt het gevierd? 1 Datum: woensdag 1 november Over…

Wees nieuwsgierig en verwacht wonderen

Gisteravond (20-8-20) ontving ik de nieuwsbrief van Tom Kenyon, een bekende sound healer uit de Verenigde Staten. Tom gaf een oud/nieuw bericht door…

De Koortsboom van Overasselt

Voor Verborgen Verhalen van de ANWB kwam programmamaker Pascal van Hulst mij op het spoor. Deze podcast serie gaat over bijzondere plekken in…

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het…

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

Over Vrouwe Holle: het sprookje

De winter is de tijd van Holle. Holle? Die van Vrouw Holle uit het sprookje? Ja. Die. Ongeveer dan. Ik wil je er…

Klankschalen zijn toverketels

Vandaag bij mijn lief Jack Peters aan het ontdekken geweest met gong en klankschalen. Over de gong chakra sessie kan ik kort zijn:…

Zeven treden naar de bron

De bron in Sancreed wordt gezien als heilig. Waarschijnlijk werd de bron al ver voor de christelijke tijd als heilige plek gezien (heilig…

LiveWood & Magick Tools

Uit de eeuwenoude traditie van de Dusty Millers Wie is Dusty Miller? Je kunt Dusty Miller zien als een bomensjamaan die werkt met…

Verander van richting

Van de week zag ik 's morgens vlak bij de Schaapshoeve een prachtige haas. Heel mooi bruin en wat een mooie ogen! Even…

Mind, brain, heart

"The Mind of God, the Brain of Man, the Heart of the Shaman" Is dat geen prachtige combinatie? Het is de titel van…

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

IK BEN in het Maria Labyrint van Abingdon

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en vele labyrinten die naar het centrum leiden. De bekendste twee routes naar het centrum…

Wiens wil geschiede?

Mijn hart werd en wordt geraakt bij elk bericht over de grote branden in de wereld (2020). In Australië kan je niet meer…

Helend Schild

Een vreugdesprong, lente 2019 Tijdens een willekeurig internetbezoek zie ik op een willekeurige plek een willekeurige foto. Een doorkijkje naar het meer van…

Voordat je morgen weer aan het werk gaat

De eerste maandag na de 12 heilige nachten is de dag dat veel mensen na de midwinter- en/of kerstperiode weer aan het werk…

Het donker in de schijnwerpers

Dit artikel over de invloed van kunstlicht op het welzijn van mens en natuur schreef ik voor De natuur uw arts, het (online)…

Donder en bliksem

In de voorbereiding op de volgende bijeenkomst in het labyrint onderzoek ik ook de etymologie van eik en quercus. Het Latijnse quercus wordt…

Gele toverhazelaar tegen winterblues

Om eventuele winterblues tegen te gaan: plant een toverhazelaar in je tuin! Moet je eens kijken, wat een prachtige kracht er van deze…

Dode tak wijst de weg

Op een stralende herfstdag lopen we door het bos. Ik vertel verhalen over herfst, over bomen. Ik wijs op een dode tak aan…

De struikeling die me hielp weer rechtop te staan

De natuur houdt je een spiegel voor. Maar dan moet je wel durven kijken. Ik voel een weerstand tegen de ingewikkelde situaties die…

Aanleg van het DSH labyrint

Hoe het begon Met de studiegroep op reis in Glastonbury, Engeland. Daar een labyrintworkshop doen bij Sig Lonegren. Meteen zeker weten: we maken…

Moedernacht

Met midwinter ligt alle kracht in de Aarde verborgen. Bomen en planten hebben zich in zichzelf teruggetrokken, zaden wachten verborgen in de donkere…

De engel met de wc-rol

Het werd een dramatische wandeltocht. De man die we een dag eerder ontmoetten, zei dat hij er twee uur over had gedaan om…

Als je de richting niet aanpast,
zou je wel eens kunnen komen waar je op af koerst

- toegeschreven aan Siddhartha Gautama