Welkom bij Awen

Drempelhoed(st)ers

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.
I
n juni van 2020 schreef ik een reeksje over drempelhoedsters.

 / | \

1/ Drempelhoedsters

Een liminale godheid is een god of godin die over drempels, poorten of portalen heerst, zogezegd degene die de grenzen doorkruist.

Een Romeinse dame die deze titel krijgt, is Cardea. Haar naam betekent letterlijk ‘scharnier’, een godin van de scharnieren dus. Leuk om eens na te denken waarom je een godin van de scharnieren zou willen aanroepen. Dichter Ovidus verbindt Cardea aan een nymf genaamd Cranea, wat meteen doet denken aan kraanvogels en hun scharnierende dansende lange poten. Aangezien ik geen afbeelding van Cardea vond, bij deze een mooie foto van dansende kraanvogels.

 / | \

2/ Drempelhoedsters

Een liminale godheid is een god of godin die over drempels, poorten of portalen heerst, zogezegd degene die de grenzen doorkruist.

Een Griekse (van herkomst uit oudere gebieden) dame met deze titel, is Hekate. Naast o.a. godin van bescherming en magie, is Hekate de godin die wordt aangeroepen tijdens bevallingen (door de levenspoort) en waakt ze over kruispunten, driesprongen, poorten en drempels. Je kunt haar hulp aanroepen voor je op reis gaat; voor je je stap over de drempel zet.

 / | \

3/ Drempelhoedsters

Een liminale godheid is een god of godin die over drempels, poorten of portalen heerst, zogezegd degene die de grenzen doorkruist.

Vanuit de Saami zijn er prachtige Akka’s: overgrootmoeders. Maderakka is de moedergodin die de ziel van het kind in een lichaam omkleedt. Ze geeft het aan Sarakka, die het kind in de baarmoeder plaatst. Uksakka is de grootmoeder van de deur, zij helpt bij de bevalling en geboorte. Juksakka helpt het kind door de eerste levensfasen. Zij hebben elk hun eigen plaats in de hut van de Sami: Maderakka onder de vloer, Sarakka in de haard, Uksakka bij de deur en Juksakka aan de achterkant.

 / | \

4/ Drempelhoeders

Ook al is het vrijdag godinnendag, in deze maand voor de drempelhoedsters maak ik voor de heren een uitzondering. Want ook de mannen hoeden de drempels.

Denk aan: Osiris, Egyptische god van de onderwereld. Hermes/Mercurius, Grieks/Romeinse god van de wegen, handelaren, reizigers. Janus met de twee gezichten, Romeinse god van de deuren en doorgangen.

Op de afbeelding zie je Dellingr, de Noordse god van de dageraad en drempels. Zijn naam betekent "de dagoorsprong" of "de stralende". Hij is getrouwd met Nott, de Jotun van de Nacht. Samen hebben ze een zoon, Dagr, de Jotun van de dag.
 


CW/2020juni

Kijk op Vrijdag Freyadag voor meer godinnen


/ | \

spinsels

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn…

Zwerven over zijpaden: genezing & labyrint

Zwerven over zijpaden:van taxus naar slang naar Asklepios naar labyrint... Wist je dat in de Griekse oudheid verschillende kuuroorden en ziekenhuizen gewijd waren…

De wijsheid van mijn voeten

In module 5 voor Op stap met de bomen II staat de kastanje centraal. Ik vind het erg leuk om een nieuwe boom…

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

Labyrint is geen doolhof

Journalist Stijn Fens kwam voor de tempeltest reeks in Trouw op 14 februari 2017 naar de Schaapshoeve voor een labyrintwandeling. Dit is zijn…

Ketel van de doek (12m+2m)

De laatste jaren, als de eerste herfststormen en de eerste koude nachten komen, wordt mijn aandacht getrokken door the Cailleach. Zij is de…

Udense schrijft mee aan ‘Wegwijs in het labyrint’

Persbericht in het Udens Weekblad van 3 maart 2021 naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Wegwijs in het labyrint, een reisgids…

Transformatie van de vlier

Ik stop wel vaker voor bomen, zoals voor deze Vlier. Met het prachtige zonnetje erbij waren de kale takken indrukwekkend. Bijna niet voor…

Kop en schotel oplossing

Mijn kinderen gaven mij een paar jaar geleden die leuke kop en schotel voor mijn verjaardag. Nu liep ik daar zojuist mee door…

Om vardanam nama

Soms gebeurt er tussen de regels door iets dat onverwacht diep raakt. In een training over overvloed kwam de Indiase mantra om vardanam…

Heksenverklaring

Geweldig land, Cornwall. Vol mythen en legenden; geweldige steencirkels, menhirs en dolmens; prachtige stranden en rotsige kusten. Dit is de Giant's Rock, ooit…

Zirbe, de koningin van de Alpen

Op stap in Großarltal, op stap met de Zirbelkiefer Meerdere malen heb ik genoten van het prachtige Oostenrijkse Großarltal vanuit het fijne Chalet…

OLV met de tweeling

If you change the way you look at things, the things you look at change. - Wayne Dyer Tijdens een studiereis spraken we…

Klavertje drie, klavertje vier

Mijn oog werd getrokken door bloeiende klaver en opeens herinnerde ik me weer dat ik dat ik dat vroeger als kind een mooi…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

Rorschach test

Tijd voor een Rorschach test! De tegel was helemaal egaal geel gestoepkrijt en de regen maakte er dit van. Wat zie jij in…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

Dode tak wijst de weg

Op een stralende herfstdag lopen we door het bos. Ik vertel verhalen over herfst, over bomen. Ik wijs op een dode tak aan…

Het labyrint van Chartres - de kathedraal

👣 Labyrint van Chartres - deel 1 Deze zomer duik ik diep in de verhalen van het labyrint in de Notre-Dame de Chartres…

Wat je tegenkomt in het labyrint

Een gemeleerde groep oudere dames komt gemoedelijk binnen en keuvelt gezellig bij de thee. Elke maand ondernemen ze iets nieuws en deze middag…

Over Vrouwe Holle: symboliek van het sprookje

Op mijn speurtocht naar Vrouw Holle kwam ik ook op de website van Abe de Verteller. Hij legt de symboliek van het sprookje…

Eeuwen leven de uwen

In 2015 koos ik voor de online training Op stap met de bomen I de taxus als boom voor de tijd van samhain.…

Bocht in de weg

Ik had een heel leuke week, met mooie ontmoetingen, leuke ervaringen, verrassende telefoongesprekken. Als klap op de vuurpijl bracht de ideeënfee ook nog…

de Zalm der Wijsheid

Ergens in het diepste en groenste woud dat je je kunt voorstellen, borrelde tussen enkele bemoste rotsen het puurste, zuiverste en helderste water…

Yin & Yang en balans

Yin/Yang symbool Tijdens de lente- en de herfstequinox duren daglicht en nachtduister even lang. Er is balans. En als het gaat over balans,…

Doolhof of Labyrint

Is een doolhof hetzelfde als een labyrint en zo nee, wat is dan het verschil? Even over taal Een doolhof en een labyrint…

Als je altijd probeert om normaal te zijn,
zul je nooit ontdekken hoe uitzonderlijk je kunt zijn

- Maya Angelou