Online jaarwielen

Online workshops en trainingen bieden je de mogelijkheid om op je eigen tijd en in je eigen ruimte onderzoek te doen. In de persoonlijke ontwikkelingreizen die ik je op deze digitale wijze aanbiedt, zijn de natuur en de kosmos je inspirerende leermeesters. Omdat symboliek en mythen veel innerlijk werk in beweging kunnen brengen, zijn de verhalen en visualisaties in mijn trainingen rijk gevuld met symbolen en wordt een sfeer van sprookjes en legenden opgeroepen.

De trainingen volgen het ritme van het jaar. Het jaarwiel laat op een natuurlijke wijze het verloop van een jaar zien: van lente, zomer, herfst, winter en weer opnieuw naar lente. Het toont de cyclus van de natuur: geboorte, leven, dood én wedergeboorte. Het jaarwiel dat ik volg, is gebaseerd op vier oude hemelfeesten en vier oude aardefeesten die hun oorsprong vinden in de pré-christelijke Westeuropese traditie.
 

Werkwijze

De online trainingen bestaan uit een syllabus, acht sessies en een slotbrief met afrondende opdracht. Je ontvangt alle informatie (syllabus, artikelen, filmpjes, visualisaties, etc.) digitaal. Gedurende het jaar werk je je opdrachten uit o.a. aan de hand van binnen- en buitenopdrachten en/of bewuste wandelingen in je eigen omgeving. Je doet deze opdrachten voor jezelf, je hoeft dus geen huiswerk in te leveren. Aan het eind van de training is de slotbrief tegelijkertijd de oproep om de cyclus opnieuw te beginnen.

Je ontvangt de eerste informatie (syllabus met achtergronden, handreikingen voor de bewuste wandeling en suggesties voor het verinnerlijken van je inzichten) na ontvangst van je aanmelding en je betaling. De opdrachten en het bijbehorende materiaal voor elke sessie ontvang je ongeveer een week voor het betreffende jaarwielpunt.
 

Drie online jaarwiel trainingen

 • NIEUW! Pas op de plaats
  In beweging komen door te onderzoeken waar je staat. In deze training onderzoek je waar je staat in verhouding tot je omgeving. Van je lichaam tot het universum, van je achtertuin tot de maan en de sterren. Opnieuw leren waar de windrichtingen zijn, hoe de zon op jou straalt, waarom je de maan soms 's morgens en soms 's middags ziet. Vooral gaat het erom deze gegevens te verbinden met jou: met je lichaam, met de plek waar je woont, werkt, reist. Je weer onderdeel voelen van de natuur en je verbonden weten met het heelal.
  Pas op de plaats verschijnt in januari 2020.

   
 • Op stap met Moeder Aarde
  In dit jaarwiel kun je zien hoe de natuur je voordoet hoe je het creatieproces vorm kunt geven. Zij laat je elk jaar zien hoe het patroon van geboorte, leven, dood en wedergeboorte eruit ziet. Tegelijkertijd kun jij ontdekken hoe je jouw plannen tot werkelijkheid kunt laten komen. Acht inheemse godinnen tonen je dit proces. De training start elk jaar eind januari. Klik op de afbeelding voor uitgebreide informatie.
   
 • Op stap met de bomen
  In dit jaarwiel leer je over de kenmerken en symboliek van acht inheemse bomen, waardoor geen boswandeling meer hetzelfde zal zijn. De bomen nodigen je uit hun kwaliteiten eens bij jezelf te onderzoeken. Je leert jezelf beter kennen met deze bijzondere gewone bomen als je gids. De training start elk jaar eind januari. Klik op de afbeelding voor uitgebreide informatie.
   

Data

Ik hou de 'vaste' kalenderdata voor de aardefeesten en de astronomische data voor de hemelfeesten aan. De vooravonden van deze jaarwielpunten vallen in 2019 op:

 • Imbolc: donderavond 31 januari 2019
 • Lentepunt:  dinsdagavond 19 maart 2019
 • Beltain: dindsdagavond 30 april 2019
 • Midzomer: donderdagavond 20 juni 2019
 • Lughnasad: woensdagavond 31 juli 2019 (1 aug nieuwe maan)
 • Herfstpunt: zondagavond 22 september 2019
 • Samhain: donderdagavond 31 oktober 2019
 • Midwinter: zaterdagavond 21 december 2019
   

/ | \

"Vergeet niet dat de aarde geniet van het gevoel van je blote voeten
en dat de wind ernaar velangt te spelen met je haar."

- Khalil Gibran

Cawen
praktijk voor innerlijke reisbegleiding